jueves, 10 de marzo de 2011

ENERGIA DE LES ONES

1. QUÈ ÉS L'ENERGIA DE LES ONES

            L'energia de les ones o undimotriu, s'origina per l'acumulació i concentració de l'energia solar que produeixen els vents que provoquen les onades. Les onades de més amplitud contenen més quantitat d'energia.

            Les diferències en la intensitat del vent i per tant l'energia potencial continguda en les onades, junt amb altres factors geogràfics o econòmics, fa que certes localitzacions (Mar del Nord a Europa, per exemple) siguin les més adequades per aprofitar aquest tipus d'energia.

2. COM FUNCIONEN LES CENTRALS UNDIMOTRIUS

            El seu funcionament es basa en l'aprofitament de l'energia de l'oscil·lació vertical de les ones a través d'unes boies elèctriques que s'eleven i descendeixen sobre una estructura similar a un pistó, en la qual s'instal·la una bomba hidràulica. L'aigua entra i surt de la bomba amb el moviment i impulsa un generador que produeix l'electricitat. 
            El corrent es transmet a terra a través d'un cable submarí. Les boies solen tindre una potència total d'1,5 MW, i pugen i baixen al vaivé de les ones, enrotllant i desenrotllant un cable que mou un generador d'energia.

3. AVANTATGES I INCONVENIENTS

 AVANTATGES: El principal avantatge d'aquest tipus d'energies, és que no són contaminants, ja que no produeixen cap tipus de subresidu. A més, és una energia renovable perqué la matèria prima no s'esgota amb l'ús.

INCONVENIENTS: El seu principal inconvenient és que només és factible en determinats llocs i que pot ocasionar un fort impacte visual en les costes.

4. CENTRALS AL MÓN I A ESPANYA

            A banda d'Europa occidental també l'Índia, Japó i Estats Units compten amb centrals d'aquesta mena. A Espanya encara no s'aprofita aquest tipus d'energia de forma comercial, solament a Cantàbria i el País Basc existeixen dues centrals pilot en Santoña i en Motrico. Així mateix, existeix un projecte per instal·lar una planta undimotriu en Granadilla  (Tenerife).

5. IMAGENS DE CENTRALS UNDIMOTRIUS
 Sistema de boies flotants.



6. TECNOLOGIES CORRECTORES
            Aquest tipus de centrals no necessita cap tipus de tecnologia correctora.

1 comentario:

  1. Buenas aportaciones, aún así es muy corto pero todo ok :)hegf4hwgj4krewk-ugktuejbug

    ResponderEliminar