martes, 8 de marzo de 2011

ENERGIA MAREOMOTRIU

1. QUÈ ÉS L' ENERGIA MAREOMOTRIU?

            L’energia mareomotriu és la que resulta d'aprofitar les marees. Es basa en la diferència d'altura mitjana segons la posició relativa de la Terra i la Lluna, que és resultat de l'atracció gravitatòria de la Lluna i del Sol sobre les masses d'aigua dels mars.

            La pujada de les aigües es denomina flux mentre que el descens es coneix com reflux (el segon té una duració més breu que el primer). Els moments de màxima elevació del flux són la plenamar i els de màxim reflux s'anomenen baixamar.
            - La plenamar és produeix quan la Terra, la Lluna i el Sol estan posicionats al voltant             d’una línea.
            - La baixamar té lloc quan la Terra, la Lluna i el Sol estan perpendiculars entre ells.

            El nivell del mar entre aquestes dues elevacions pot variar de 2 a 15 metres o inclús més. El canvi entre marea alta, o plenamar; i marea baixa o baixamar, es dona durant un període semidiürn d’ aproximadament 12 hores i 25 minuts. No obstant, la magnitud de les marees canvia segons cada mes lunar.


2. COM FUNCIONEN LES CENTRALS MAREOMOTRIUS?

           El funcionament bàsic d'una central mareomotriu es basa a omplir un embassament durant la marea alta  i a expulsar l'aigua durant la marea baixa. Quan la marea puja, les comportes dels dics s'obren i l'aigua entra a l'embassament. Una vegada l'aigua arriba al seu màxim nivell, les comportes es tanquen. Durant la baixamar el nivell del mar del costat contrari de l'embassament descendeix. Quan la diferència entre el nivell del mar i de l'embassament arriba a la seva màxima amplitud s'obren les comportes de les turbines perquè l'aigua passi a través d'elles cap al mar. La força de l'aigua mou l'hèlix de la turbina i aquesta en girar acciona un alternador que té acoplat, que és el que produeix l'electricitat.

            El temps de funcionament d'una central mareomotriu és de 6 a 7 hores per marea i de 2 a 3 hores de temps d'espera entre cada marea, el que suposa entre 12 i 14 hores diàries de producció d'energia elèctrica.

            No obstant, per a que una central mareomotriu siga rentable, l'amplitud de la marea ha de ser d’ almenys de 5 metres. El rendiment d'una central mareomotriu depèn de l'amplitud de la marea, de la superfície de l'embassament i de la longitud del dic.

3. AVANTATGES I INCONVENIENTS

AVANTATGES: És una font d'energia renovable i neta, ja que no s'esgota la matèria primària per la seva explotació, i a més, no produeix cap tipus de subproducte contaminant gasós, líquid o sòlid.

INCONVENIENTS: La relació entre la quantitat d'energia que és pot obtindre amb els medis actuals i el cost econòmic i ambiental que suposa la seua instal·lació han frenat la proliferació d'aquest tipus d'energia.

4. CENTRALS AL MÓN I A ESPANYA

            De moment només en l'Índia, Xina, Japó i Estats Units han construït alguna d'aquestes centrals.No obstant, en Espanya encara no hi ha cap d'aquestes centrals instalada.

            El Cantàbric va a ser el lloc on es construiran les primeres centrals mareomotrius d'Espanya, en Mutriku (Biscaia) i Santoña (Cantàbria). La primera funcionarà amb 16 turbines que comprimeixen l'aire en entrar l'aigua en elles, i amb el gir de les turbines s'obté energia. La segona central funcionarà amb boies elèctriques.


5. IMAGENS DE CENTRALS MAREOMOTRIUS


6. TECNOLOGIES CORRECTORES

            Aquest tipus de centrals no necessiten cap tipus de tecnologia correctores.

2 comentarios:

  1. lo hemos copiado i pegado todo en un power point GRACIAS POR NADA.
    ATENTAMENTE LOS REYES MAGOS

    ResponderEliminar